• Індекс легкості роботи бухгалтерів

    Результати всеукраїнського дослідження

    Кожен другий бухгалтер мав конфліктні ситуації з представниками держорганів протягом останніх 3 років, і лише 6% бухгалтерів абсолютно впевнені, що зможуть відстояти свої права у разі розбіжностей з податковими органами. Про це свідчать результати Всеукраїнського опитування «Індекс легкості роботи бухгалтерів», який вже другий рік поспіль до Дня бухгалтера та аудитора проводить компанія ЛІГА:ЗАКОН. Цього року опитування охопило понад 1,5 тисячі бухгалтерів.

    Першочерговими реформами у податковій сфері, на думку бухгалтерів, мають стати: заборона змін до Податкового кодексу за рік до початку бюджетного року (назвали 61,5% опитаних) та впровадження персональної відповідальності податківців за незаконні рішення (45,6%). Причому другий пункт підтримали на 27,7% більше опитаних, ніж минулого року.  Лише 9% опитаних позитивно сприймають зміни у податковій сфері за останній рік.

    «Цього року ми бачимо тенденцію до зростання кількості скарг на рішення ДФС, а також зростання кількості судових справ у податковій сфері. Бізнес все частіше відстоює свої права у судовому порядку, не погоджуючись з тлумаченням чинного законодавства податковими  органами чи окремими податківцями», - зазначила Ольга Таранова, директор напрямку бухгалтерських продуктів і сервісів компанії «ЛІГА:ЗАКОН».  

    Постійні зміни у законодавстві та двозначність трактування законодавчих вимог податковими органами призводить до зростання навантаження на представників професії. У ході опитування бухгалтери зазначили, що найбільше часу витрачають на пошук відповідей на проблемні робочі питання (відзначили 71% опитаних), а також на роботу з первинними документами (52,7%). Підготовка та подання звітності лише на третьому місці, її відзначили 33,7%.

    У процесі підготовки та подання звітності до держорганів, бухгалтери мають справу з постійними змінами  форм, таку проблему відзначили 27,9% опитаних. На другому місці (25%) – дублювання інформації для різних держорганів. На думку бухгалтерів, зайвими є більшість статистичних форм, а звітність з ЄСВ та 1ДФ вже давно пора об’єднати.

    Постійні зміни ПКУ (57,1%), різночитання законодавчих норм та нестача узагальнюючих консультацій (52,7%) є головними недоліками податкової системи. Високе податкове навантаження лише на третьому місці, його відзначили менше третини опитаних (31,8%). Цікаво, що 13,5 % опитаних частково або повністю задоволені рівнем податків в Україні, а 40,2% нейтрально сприймають податкове навантаження.

    Загальний Індекс легкості роботи бухгалтерів цього року склав 2,5 пункти, що свідчить про певне покращення сприйняття податкової політики в країні. Минулого року Індекс становив 1,4 пункти.

    Коментарі партнерів

    Петро Кричун: Президент Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України
    «Складність податкової системи це одна і, частково, дещо суб’єктивна сторона, але є й інші. Слаборозвинена професійна інфраструктура, відсутність цивілізованого ринку податкового консалтингу, низький рівень винагороди за роботу з надмірною юридичною відповідальністю та завантаженістю роботи, надмірні очікування роботодавців від одного професійного бухгалтера, викривлена і вкрай спірна практика правозастосування норм законодавства з боку контролерів – усі ці ознаки виступають тим фоном, на тлі якого бухгалтери робили свої оцінки. Сьогодні типовою є ситуація, коли норма законодавства нібито є, але платники та контролери розуміють та читають її по різному. А звернення до суду не дає гарантії того, що рішення буде на користь платника, економічного змісту та хоча б здорового глузду.

    Наталія Артемчук, координатор Податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації
    Дослідження наочно підтвердило, що найбільшою проблемою для бухгалтерів є постійні зміни податкового законодавства та їх різночитання фіскальними органами. На другому місті – некомпетентність співробітників податкової системи та корумпованість фіскальної системи в цілому. Тож основними пропозиціями щодо реформування податкової системи в цьому контексті є введення заборони на внесення змін до Податкового кодекс за рік до початку нового бюджетного року та запровадження персональної фінансової відповідальності податківців за неправомірні рішення.

    Олена Еро, координатор проекту Unlimit Ukraine Європейської Бізнес Асоціації
    «В дослідженні чимало питань стосуються податкового навантаження. Говорячи про малий бізнес, вдала податкова політика могла б стати гарним стимулом для його розвитку. Адже мінливе законодавство, передвиборча турбулентність, корупційний тиск залишаються проблемами, які стримують оптимістичні настрої. А невизначеність змушує підприємців бути обережними у своїх прогнозах».

    Людмила ГерасименкоГенеральний директор Асоціації платників податків України
    На даний час ВГО АППУ на чолі з Президентом Асоціації розпочали Всеукраїнський тур щодо обговорення Концепції Податкового Кодексу Розвитку. Презентуючи Концепцію єдиного системного документу вже у 4 регіонах України, Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе зазначає основні проблеми, притаманні існуючій податковій системі. Це  зокрема: наявність великої кількості податкових пільг та преференційних режимів, які значно викривлюють податкове законодавство та спотворюють конкуренцію; наявність суттєвих прогалин в чинному податковому законодавстві, обтяжливе податкове адміністрування та високий рівень податкового навантаження; невідповідність структури податків національним особливостям та цілям економічного розвитку тощо. В частині змін в адмініструванні, необхідно розширювати спектр послуг електронних сервісів для платників податків та впроваджувати нові сервіси та єдиний рахунок для сплати податків та зборів, інших обов’язкових платежів (крім ПДВ та акцизів).

     Друге Всеукраїнське дослідження «Індекс легкості роботи бухгалтерів» компанії ЛІГА:ЗАКОН проводилося 12 червня – 15 липня та охопило 1 587 бухгалтерів з усієї України. Мета дослідження – відстеження настроїв бухгалтерів, як головного індикатора здоров’я бізнесу та держави. Винесення виявлених проблем на суспільне обговорення та пошук ефективних рішень. Партнери проекту: ЕВА, АППУ, ФПБАУ.